Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013



Εφέτος η κόρη μου τα γενέθλιά της τα γιόρτασε μαζί μας στην Ελλάδα. Ανέλαβε την κουζίνα και πήρε από όλους συγχαρητήρια για τις συνταγές της. Τα μπιφτέκια που έφτιαξε τα είχε φάει κάποτε σε μια πολύ καλή ταβέρνα και βρήκε την ευκαιρία να μας εντυπωσιάσει με την τέλεια γεύση τους. Τα συνόδεψε με μια σάλτσα από τυρί ροκφόρ και κρέμα γάλακτος. Ήθελε να τη φτιάξει με τυρί stilton, αλλά δεν το βρήκαμε στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ.

Τα υλικά μας:


  1. 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  2. 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  3. 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  4. 4 κουταλιές σ. λάδι
  5. 2 αυγά
  6. 2 κουταλιές τσίλι γλυκό
  7. 1 κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
  8. 1 μικρή πιπεριά τριμμένη
  9. 1 μικρή ώριμη ντομάτα τριμμένη
  10. αλάτι
  11. 5-6 φέτες τυρί Dirollo καπνιστό
  12. 5-6 φέτες χοιρινό καπνιστό

Για τη σάλτσα:

  1. 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  2. 200 γρ. τυρί stilton ή μπλε τυρί
  3. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  4. 1 κουταλιά βούτυρο

Πως φτιάχνουμε τα μπιφτέκια μας:

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί ώστε να γίνει χυλός (όχι πολύ παχύρρευστος).
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός τις φέτες dirollo και τις φέτες χοιρινού και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι μας. Δοκιμάζουμε όσες φορές χρειαστεί με τη γλώσσα μας ελάχιστο από το μείγμα (φυσικά μετά το πετάμε) για να ελέγξουμε το αλάτι. Αν τους λείπει αλάτι τα μπιφτέκια γίνονται άνοστα.Τοποθετούμε δίπλα στο μπολ μια κούπα με νερό. Βουτάμε τα χέρια μας στην κούπα με το νερό και παίρνουμε μια ποσότητα κιμά και την πλάθουμε στρογγυλή και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Την απλώνουμε με την παλάμη μας σε μεγάλο στρογγυλό σχήμα. Επάνω τοποθετούμε μία φέτα καπνιστό χοιρινό και μια φέτα dirollo. Βουτάμε πάλι τα χέρια μας στο νερό (όταν τα χέρια μας είναι βρεγμένα κατά το πλάσιμο, το μπιφτέκι όταν ψηθεί θα βγει λείο και χωρίς σκασίματα), από τον κιμά στην ίδια ποσότητα με την προηγούμενη και τον πλάθουμε στα χέρια μας στρογγυλό και πλακουτσό και το τοποθετούμε πάνω στη φέτα του τυριού. Όταν ετοιμάσουμε όλα τα μπιφτέκια, τοποθετούμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο το ταψί στο ψυγείο το λιγότερο για μια ώρα. Με τα υγρά που θα βγάλουν θα τα ψήσουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα έως ότου ροδοψηθούν. Τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να τα σερβίρουμε ρίχνοντας επάνω 2-3 κουταλιές από την σάλτσα τυριού.
Πως φτιάχνουμε τη σάλτσα:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το σοτάρουμε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε καλά να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε τη σάλτσα σε μπολ σερβιρίσματος και ρίχνουμε στο πιάτο μας πάνω στα μπιφτέκια.
Η σάλτσα αυτή συνδυάζεται και με ψητό μοσχάρι ή μπριζόλες.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές